21 лютого -  Міжнародний день рідної мови


    Міжнародний день рідної мови — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі. В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження “Про відзначення Міжнародного дня рідної мови”. Відтоді це свято стало ще одним днем пошанування рідної мови в кожному освітньому закладі, у бібліотеках, культурних центрах, просвітницьких організаціях України. 

   Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. За оцінкою фахівців, із 6000 мов, які нині існують, половина з них знаходиться під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Тому ЮНЕСКО своїм Рішенням прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Привернення уваги міжнародної спільноти до цієї теми – важливий крок до визнання необхідності захистити різноманіття культур.
  Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.
    Наша школа також приєдналася до відзначення цього свята. Протягом дня в школі вчителі української мови Верхоляк Л.О. і Налапко Г.А. та вчитель початкових класів Михлич А.С. провели мовні диктанти, вчитель української мови Мартинчук Н.М. підготувала і провела квест зі своїм 10-Б класом, Тімашова Ю.Б., вчитель української мови провела в 5-А класі урок-гру, присвячений Дню рідної мови, вчителі Богаченко З.М. (класний керівник 9 класу), Стрельцова С.І. (класний керівник 8 класу), Кушнір І.О. (класний керівник 7-Б класу), Усатенко В.В. (класний керівник 6-А класу), Кушнір О.В. (класний керівник 5-Б класу) провели виховні години, вікторини, лінгвістичні ігри, конкурси малюнків, присвячені святкуванню Дня рідної мови. В бібліотеці Фрицак О.С. підготувала тематичну виставку "Мова - духовний скарб нації", а вчитель української мови Налапко Г.А. провела для учнів 6-Б та 11 класів екскурсію в кабінеті народознавства "Мова - духовна і культурна спадщина народу".
   Соціальні функції мови надзвичайно широкі. Дехто вважає мову лише засобом порозуміння між людьми. Насправді ж цим не вичерпується її значення. У мові закодовує нація всю свою історію, багатовіковий досвід, здобутки культури, духовну самобутність.
    Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати. Як великим нещастям обертається нищення природи, так і боляче б’є по народові зречення рідної мови чи навіть неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька й матері.
    Згадаймо слова В. Сосюри: “Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема”. Рівень розвитку рідної мови є джерелом духовного розвитку народу. А на думку Є.М.Верещагіна і В.Г.Костомарова, “національна мова входить у поняття національної культури, бо природні умови, географічне положення, рівень і спеціалізація народного господарства, тенденція суспільної думки, науки, мистецтва – всі великі й малі особливості життя народу знаходять відбиття у мові цього народу”. Тому знати, берегти і примножувати рідну мову – це обов’язок кожної людини. Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не плекає її, не може розраховувати на гідне місце в суцвітті народів.






































Комментарии

Популярные сообщения из этого блога